Kleinschalig Wonen Westwoud
Kleinschalig Wonen Westwoud

Nieuws / Indrukwekkende benefietavond met topartiesten in Westwoud

02-09-2013

Freek de Jonge vertelde luchtig en openhartig over zijn dementerende moeder. Astrid Nijgh zong Malle Babbe.

De benefietavond in de pastorietuin van Westwoud had zaterdagavond enkele toppers in huis. Mede dankzij Cees Ooteman. De uitbater van dorpshuis De Schalm die erin was geslaagd topartiesten naar West-Friesland te halen en vele vrijgevige sponsors. Maar ook Westwouders zelf verzorgden bijzonder fraaie en indrukwekkende optredens. Zoals Joost Botman met zijn familie die enkele West-Friese liederen vertolkte, die zijn moeder geschreven had. Voormalig burgemeester van Wieringen (de nieuwe burgemeester van Schagen) Marjan van Kampen begeleidt door haar zoon Jan op de piano, maakte indruk met een lied van cabaretière Claudia de Breij.

De Stichting Kleinschalig Wonen Westwoud maakt zich sterk voor een bijzonder woonproject. Namelijk het realiseren van woon, zorg en dagbesteding voor kwetsbare ouderen in Westwoud. De praktijk nu is dat hulpbehoevende ouderen moeten uitwijken naar omliggende plaatsen. De Pastorie biedt op lokaal niveau gelegenheid in Westwoud te blijven wonen, ook als ouderen dementeren. Die gedachte kwam zaterdagavond regelmatig naar voren en spreekstalmeester Bart Wijnker wist zijn publiek ervan te overtuigen. Onder de aanwezigen ook Jacques van Diepen, een van de initiatiefnemers die in de voorbereiding ernstig ziek werd. ,,Maar gelukkig kon hij er toch bij zijn’’, aldus Atie Boekweit, de zus van Cees Ooteman. Volgens Atie Boekweit waren er opvallend veel jongeren aanwezig. ,,De benefietavond was bedoeld om geld in te zamelen voor de aanleg van een aangepaste tuin. Daar hebben nu al veel Westwouders vrijwillig veel werk in verricht, onder meer door de renovatie van de oude vijver. Daar moeten bijvoorbeeld ook rolstoelpaden in komen, vlakke terrassen en speciale voorzieningen er omheen als afscheiding. Dat kost als snel twintigduizend euro. Dan is het toch geweldig dat ook de jeugd bereid is 35 euro entree te betalen en te genieten van zo’n fijne avond. Het geeft ook aan dat jong en oud zich met elkaar verbonden voelen. De solidariteit was deze avond ook goed voelbaar’’

Kenmerkend was de professionele opzet van de avond, vond Atie. ,,Er stond best wat wind maar dankzij de perfecte licht en geluidsverzorging, kon iedereen het uitstekend verstaan. Cees Ooteman had een voortreffelijke podiumwagen geregeld en heel veel dorpsbewoners hebben zich belangeloos ingezet voor dit prachtige initiatief. Iedereen zong uit volle borst mee met Malle Babbe en Freek vertelde dat hij zijn moeder in de auto zette voor een ritje, het nuttige met het aangename verenigde door eventjes door de wasstraat te rijden. Ze zei al bij de eerste borstel; ’We kunnen beter terug gaan met dit slechte weer’.

Tekst: Coen van de Luytgaarden van het Dagblad voor West-Friesland
Foto: Theo Groot van het Dagblad voor West-Friesland