Kleinschalig Wonen Westwoud
Kleinschalig Wonen Westwoud

Nieuws / Wennen aan eetkeuken in De Pastorie

10-08-2014

Zorginiatief begint vrijdag

Het is even wennen in De Pastorie in hartje Westwoud. Het is de eerste keer dat teamleden die hier de zorg aan (licht) dementerende senioren gaan geven, aan de slag gaan.
Hoe werkt de keuken? Waar vindt je wat? Past alles eigenlijk wel in de afwasmachine? Allemaal vragen die woensdagavond aan de orde komen. En er zijn nogal veel leerpunten. Terwijl de bewoners nog moeten komen.

De stichting Kleinschalig Wonen Westwoud ontvangt de eerste bewoners met open armen. Zij krijgen een bijzondere woon/zorgplek, namelijk in de oude pastorie. Waar de sfeer van vroeger wordt gecombineerd met het enthousiasme van nu. De oefenmaaltijd blijkt geen overbodige luxe, merken de vrouwen al vrij snel.
Want wie kan er overweg met een stoomoven, terwijl je thuis alles ‘op gas’ doet? Laat staan dat het eigentijdse – en veilige! – koken met een inductieplaat voor iedereen meteen is weggelegd. Trouwens, er wordt letterlijk geproefd. Herman, een van de kookvrijwilligers, is ook van de partij met raad en daad. En al snel is er een fikse bedrijvigheid in de keuken. Dit is dus de plek vanaf dit weekeinde waar de personeelsleden tijdens hun diensten met de bewoners samen zullen eten. In totaal is er werk voor 11 volledige banen, verdeeld over parttimers.

Hanna van der Thiel uit Enkhuizen is één van de nieuwe gezichten. “Ik werkte eerst in een verpleeghuis in Amsterdam, maar dit werd mij te grootschalig”, vertelt zij. “Deze huiselijke sfeer, de ruimte en de opzet past veel beter bij mij. Zo wil ik in de zorg werken. Daarom heb ik hier gesolliciteerd. En het is dichter bij huis, dat is wel zo prettig.” 


Werkplek
Haar verhaal is gelijk aan dat van de kersverse collega’s, die in de statige keuken aan de grote tafel schuiven. In De Pastorie wonen straks maximaal 8 bewoners, als een veilige en kleinschalige plek. En juist daardoor vormt het de ideale werkplek voor deze vrouwen.”
“Deze oefenmaaltijd was heel erg leerzaam”, besluit manager Bernadette Post. “Al was het maar omdat we dus ook ovenwanten nodig hebben. We hebben er allemaal enorme zin in en zo leer je elkaar ook kennen. Iedereen vindt dit een mooi project. En het leuke is: we hebben nu nog plekken vrij.”